top of page

Utcarajz

A szabadiskoláról: jártunkban-keltünkben rajzolunk

Ha profi vagy vagy még sosem rajzoltál, ha csak kikapcsolódásra vágysz vagy a felvételire készülsz, ha elmélyednél egy-egy témában vagy épp gyors skicceket készítenél, akkor gyere el az Anigramma utcarajz alkalmakra!

Itt iránymutatással, vagy szabadon haladva készíthetsz rajzokat fákról, virágokról, házakról, utcákról, kapukilincsekről, fűcsomókról… Állatkerti alkalmainkon farkasról, medvéről, páváról, borzról, kígyókról, bogarakról, bármiről, ami a szemed elé kerül. 

Minden alkalommal megismerkedünk egy-egy tradicionális vagy formabontó technikával, hogy változatos rajzaid legyenek, és megtaláld a hozzád leginkább passzoló eszközöket. 

Az alkalmak csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, így egy-egy alkalomra is érdemes eljönni, vagy az sem gond, ha csak rendszertelenül tudsz járni. 

Egyszóval, gyere velünk rajzolni, a várost felfedezni, és hozd el a barátaidat is, mert rajzolni is csapatban a legjobb. 

Szabadiskolánk alkalmai felnőttoktatás keretében zajlanak, de a fiatalokat már 16 éves kortól várjuk.

Gyere el, és próbáld ki! Az első alkalom mindenkinek ingyenes.
Ha jönnél, jelezd előre – pénteken 12-ig – e-mail-ben a Jelentkezem gomb segítségével, vagy Messengeren.
Következő alkalom előre láthatólag:
2024. május 3.
varosreszlet.jpeg
AdobeStock_295918175.jpeg
AdobeStock_119257873.jpeg
AdobeStock_99016767.jpeg
viragos.jpeg
Számodra is nagyszerű lehetőség az utcarajz szabadiskola,…
 • ha szeretsz rajzolni, és szereted ha van hozzá társaság is.

 • ha feltérképeznéd, lerajzolnád a várost.

 • ha még nem érzed magad vérprofinak, és így jól jön néha az útmutatás.

 • ha kipróbálnál számos vagy számtalan technikát.

 • vagy csak kikapcsolódnál péntek délutánonként.

Hogyan is működik?

Minden pénteken az előre megbeszélt helyszínen találkozunk délután 5 órakor. Az időjárás függvényében kitaláljuk, hogy a külső vagy belső helyszínen kezdünk-e rajzolni. Ha az eszköz vagy a téma igényli, a technikáról, az ábrázolás mikéntjéről beszélgetünk az elején (pl. perspektíva). A rövid bevezető után indulhat a rajzolás. A rajztermi tanulmányrajzórákhoz hasonlóan itt is időről időre körbejár rajztanárunk, és tanácsokkal segít, hogy minél jobb rajzokat készíthess. 

Gyere rendszeresen az utcarajz programunkba, és vidd haza a várost a vázlatfüzetedben!

 

Helyszín és tematika
 • A szabadiskola a város más-más pontjain tartja meg alkalmait, hogy minél több érdekes helyszínre eljussunk. De négy egymást követő alkalommal egymáshoz közel eső helyszíneken találkozunk. Minden helyszínt úgy választunk ki, hogy szabadtéri és zárt, épületben való rajzolásra is legyen lehetőség, és az időjárás függvényében a helyszínen döntünk a két lehetőség közül. (ha a helyszín és az időjárás engedi, akkor mindkét témát feldolgozhatjuk.)

 • Az alkalmakon sorra veszünk olyan klasszikus eszközöket, minta a ceruza, a tus, az akvarell, és olyan nem hagyományos képzőművészeti anyagokat, mint a filctoll vagy a színes ceruza. 

 • Minden alkalomhoz tartozik egy téma, amire különösen odafigyelünk, pl. virágok, lépcsők, építészeti struktúrák, stb. Ez a külső és belső helyszínen valószínűleg eltérő lesz. Természetesen mást is rajzolhattok.

 • Általában nyilvános, bárki által szabadon látogatható helyszíneket keresünk fel. De egy-egy alkalommal olyan helyekre is elmehetünk, ahova belépő vagy külön engedély kell.
  A fizetős helyszíneken (pl. Állatkert) felmerülő belépődíjakat az alkalom ára nem tartalmazza.
  Az iskolánk törekszik arra, hogy ezekre a helyekre is kedvezményesen, vagy ingyenesen jussunk be, ha ezt az intézménnyel nem tudjuk egyeztetni, lehetőség van a bérletből további egy vagy két alkalom felhasználásával rendezni a belépődíjat. 

Szükséges felszerelés
 • Minden alkalommal megismerkedünk egy-egy technikával, rajzeszközzel. Nem szükséges mindent megvásárolni, mert az éppen megismerendő eszközöket mi biztosítjuk. Mindamellett, aki szívesebben dolgozik a saját készletével, természetesen azt is lehet.

 • Habár a biztonság kedvéért rajzlap mindig lesz nálunk is, a papírokat elsősorban neked kell magaddal hoznod. Ha rendszeresen jössz az alkalmakra, akkor célszerű egy (spirálos) rajztömböt, vázlatkönyvet, esetleg akvarelltömböt beszerezni. Ha jobban kedveled az önálló lapra rajzolást, akkor rajzáblát és csipeszt is hozz magaddal.

Időpont, helyszín, technika
Május, június, szeptember – péntekenként 17.00-tól 19.30-ig 

Dunapart – Nemzeti Színház környéke

 • május 3., Bálna, Nehru part – közelképek és látképek – rajztoll, filctoll  

 • május  10., Művészetek Palotája – felületek, ívek és egyenesek – grafit, rajztoll, színes ceruza 

 • május 17., Nemzeti Színház – épület és park találkozása – porpasztell 

 • május 24., Bálna, Nehru part – közelképek és látképek2 – rajztoll, tus, pác, akvarell

Létszám

Korlátlan.

A bérlet ára 8 alkalomra: 16.000 Ft

A bérlet átruházható, egy alkalommal többen is igénybe vehetitek. 

A bérlet ára 4 alkalomra: 10.000 Ft

A bérlet átruházható, egy alkalommal többen is igénybe vehetitek. 

(A bérletek az alkalmak között szabadon felhasználhatók.)

Egyalkalmas jegy: 3.000 Ft
bottom of page